Kanjersubsidie voor timmerfabriek De Schelde

Timmerfabriek aan de Koningsweg, met gedemonteerde kraanMinister Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap maakt vandaag bekend dat hij een zogenaamde ‘kanjersubsidie’ toekent voor het restaureren van de timmerfabriek op het oude terrein van de Koninklijke Maatschappij De Schelde in Vlissingen. In totaal geeft het ministerie ruim 34,2 miljoen euro subsidie aan elf grootschalige restauratie-projecten. De timmerfabriek ontvangt het op twee na hoogste bedrag, namelijk 3.428.051 euro. Onder de gelukkigen bevinden zich nog twee andere industriële objecten: de strokartonfabriek De Toekomst in Scheemda en de Moerputtenbrug in Den Bosch. Vlissingen was door het Ministerie van OCW uitgekozen om het totale bedrag van 34 miljoen euro aan elf projecten bekend te maken. De presentatie vond plaats aan boord van een schip in Vlissingen. De miljoenensubsidies zijn onderdeel van de Najaarsnota 2006, waarin 140 miljoen euro beschikbaar werd gesteld voor het wegwerken van de restauratieachterstanden.

Ensemble
De timmerfabriek voldoet aan een belangrijk criterium, namelijk dat het monument een belangrijke functie krijgt in de omgeving, in dit geval de nog te ontwikkelen woonwijk Scheldekwartier. Het gebouw vormt samen met de machinefabriek, de Dokhaven en het droogdok van Perry een belangrijk architectonisch en cultuurhistorisch ensemble.

Bouw
De timmerfabriek kwam in in 1914 gereed. De fabriek was nodig omdat veel onderdelen van het interieur van een schip van hout waren. Om een hoge kwaliteit te kunnen garanderen deed de werf dit in eigen beheer. De timmerlieden konden hun hoog gekwalificeerde arbeid verrichten in dit gebouw waar een goede lichtval een belangrijke rol speelde. Het gebouw kenmerkt zich vooral door de hoge stalen ramen en het platte dak dat voorzien is van een lichtstraat in de vorm van een zadeldak.

Kunst
De komende zomer biedt de timmerfabriek voor het tweede achtereenvolgende jaar onderdak aan een kunstproject. Van 18 mei tot en met 22 juni 2008 is er een onder de noemer ‘Utopia’ een tijdelijk sport- en recreatieconcours gehuisvest, waarin een groep internationale kunstenaars een unieke golfbaan heeft geschapen, waarmee zowel aandacht wordt besteed aan de ontwikkeling van kunst en cultuur in relatie tot toerisme, maar ook benadrukt wordt dat in de nieuwe stad plekken om te spelen en kunst te beleven niet mogen ontberen. ‘Utopia’ is geopend op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.

Links:

Reacties zijn gesloten.