Restauratie Solo-muurreclame in Dreischor

Solo-muurreclame in DreischorVandaag is de muurreclame voor Solo-margarine in Dreischor na een restauratie officieel onthuld. De reclame is aangebracht op de dorpswinkel Kleine Bazar Cor van Dixhoorn aan de Zuidstraat 12. De muurschildering werd omstreeks 1907 aangebracht, toen kruidenier P. Berman in dit pand Solo margarine ging verkopen. De rood-gele muurbeschildering met de tekst “Jurgens’ Solo Margarine” werd gerestaureerd door Wendy Schoenaker.

De restauratie was een initiatief van de Stichting Beschermd Erfgoed Schouwen-Duivenland. Voorzitter Hugo Doeleman heeft namens de stichting dit gehele restauratieproject begeleid. De stichting vond onder andere financiële steun bij Unilever, rechtsopvolger van de NV Anton Jurgens’ Margarinefabrieken in Rotterdam, het Anton Jurgens Fonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds en het SNS Fonds ’t Nut Zierikzee.

Kunstboter
Anton Jurgens en Samuel van den Bergh waren twee Nederlandse producenten van margarine, of ‘kunstboter’ zoals men het nieuwe product aanvankelijk aanduidde. Anton Jurgens (1805-1880) richtte in 1871 in Oss de eerste margarinefabriek ter wereld op, nadat hij het recht op het gebruik van het recept had verworven van de Franse chemicus Hippolyte Mège-Mouriés (1817-1880). Kort daarop kreeg ook plaatsgenoot Simon van den Bergh (1819-1907) het recept in handen en begon eveneens een fabriek. Voor Oss was dit het begin van de industriële ontwikkeling. Vanaf 1908 werkten zij samen en in 1927 fuseerden ze tot de Margarine Unie, later herdoopt in Van den Bergh en Jurgens. In 1929 fuseerde de Margarine Unie met de Britse zeepfabrikant Lever Brothers tot Unilever.

Solo
Anton Jurgens introduceerde het merk Solo in 1899-1900. De introductie ging gepaard met een uitgebreide reclamecampagne, waarvoor illustrator, tekenaar en graficus Petrus van Geldorp (1872-1939) werd aangetrokken. Jurgens verpakte de margarine in perkamentpapier met opdruk van het Solo-beeldmerk. De merknaam kreeg een enorme bekendheid, vooral dankzij moderne reclametechnieken: er ontstond een serie Solo-receptenboeken, een Solo Club, een Solo ganzenbordspel en het beeldmerk verscheen op vele muren in het Nederlandse en Belgische straatbeeld. Het hoofdkantoor van de Solofabriek was gevestigd in het gebouw ‘De Groene Engel’ in Oss, een pand in Art-Deco stijl uit 1912 dat thans dienst doet als cultuurpodium. Tegenwoordig wordt Solo-margarine alleen nog in België op de markt gebracht.

Update, 5 mei 2008
Na het herstel van de Solo-muurreclame heeft de Stichting Beschermd Erfgoed Schouwen-Duiveland ook een oude verkeersaanduiding in Dreischor in ere hersteld. Op maandag 5 mei 2008 zette Toon van de Zande, gepensioneerd schilder in Zierikzee, de vervaagde tekst “Motorrijtuigen langzaam rijden – Gevaarlijk” weer duidelijk op de nog zichtbare witte ondergrond op de muur aan de Zuidstraat in Dreischor. De weg, die uitkomt op de Ring, is hier tussen de schamppalen slechts drie meter breed. Bij de opkomst van het autoverkeer werden bestuurders gemaand langzaam te rijden. Op een foto uit 1931 is deze tekst gedocumenteerd. De stichting hoopt op Schouwen-Duiveland meer oude gevelaanduidingen te herstellen.

Bronnen:

Reacties zijn gesloten.