Graansilo in Middelburg

Klik voor vergrotingIn de PZC van vandaag vraagt de Stichting Vrienden van Middelburg aandacht voor de graansilo aan het Kanaal door Walcheren, één van de vier typerende hoge graansilo’s uit de jaren vijftig die Zeeland nog rijk is. Het Middelburgse exemplaar in zijn huidige gedaante is van 1953, nadat de oorspronkelijke silo uit 1889 van de voormalige meelfabriek in de Tweede Wereldoorlog was beschadigd. Het is thans als industrieel monument vrijwel onherkenbaar omdat een groot deel met moderne gevelplaten is bekleed. Wie dichterbij komt, ziet echter op diverse punten het oude gebouw er nog onder vandaan komen.

De Middelburgse silo werd begin jaren vijftig aangekocht en daarna opgeknapt door de Coöperatieve Opslag en Bewerkingsvereniging Middelburg GA. Het gebouw werd op 18 september 1953 door burgemeester N. Bolkestein van Middelburg in bedrijf gesteld. Ed de Graaf, bestuurslid en bouwkundig adviseur van de stichting, geeft aan dat hergebruik moeilijk maar niet onmogelijk is. De silo bestaat uit zestien verticale kokers van ruim vijftien meter. Voor appartementen is het niet geschikt, maar studentenhuisvesting, expositieruimte, atelier, discotheek behoren tot de mogelijkheden.

Muur achter muur bij de graansilo in Middelburg“Middelburg heeft nog maar weinig grote gebouwen die herinneren aan de industriële revolutie”, stelt De Graaf. Lampvoetenfabriek Vitrite is weg van de Maisbaai, de melk- en zuivelfabriek aan de Poelendaelesingel is er niet meer, IJzergieterij Boddaert aan de Kousteensedijk is verdwenen net als houthandel Alberts aan Achter de Houttuinen.

De stichting wil dan ook een poging doen om de silo op de landelijke monumentenlijst te krijgen, zodat de silo niet zomaar gesloopt kan worden als de gemeente dit gebied langs het kanaal verder gaat ontwikkelen. Momenteel is de silo in gebruik bij Dutch Cleaning Mill (DCM), gevestigd aan – heel toepasselijk – de Siloweg 2.

Andere, in de jaren vijftig nieuw gebouwde graansilo’s in Zeeland staan in Axelsche Sassing (Industrieweg-Zuid, 1952), Wemeldinge (Oostelijke Kanaalweg, 1953), Breskens (Middenhavendam, 1954) en Zierikzee (Kleine Zelkeweg, 1956). De silo van Kortgene (Loswal, 1950) is in november 1997 gesloopt. Een recenter exemplaar (1963), gebouwd door de Coöperatieve Landbouwvereniging ‘Eiland Walcheren’, staat aan de Kleverskerkseweg in Middelburg, iets verder dan de hiervoor bedoelde silo. Deze is lager en daardoor minder herkenbaar dan de silo’s uit de jaren vijftig.

De WIEZ maakte een overzicht van alle bestaand hebbende en nog bestaande grote silo’s in Zeeland. De gegevens worden via de prikkers op onderstaande kaart getoond:


Silo’s in Zeeland weergeven op een grotere kaart

Links:

Reacties zijn gesloten.