Pleidooi voor hergebruik vlasfabriek Koewacht

De Bond Heemschut en Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland (SCEZ) houden in de PZC van vandaag een pleidooi voor hergebruik van de oude vlasfabriek aan de Tragel in Koewacht tot een multifunctioneel centrum. Hierin zouden het vlasmuseum Het Vlasschuurken in Koewacht en een bezoekerscentrum voor natuurgebied Boskreek gehuisvest kunnen worden, later mogelijk gecombineerd met een horecagelegenheid.

Roterij aan Tragel 6, KoewachtDe vlasfabriek aan de Tragel 6 is eigendom van Repel-, Warmroterij- en Zwingelbedrijf U.A. Bruggeman. Aanleiding voor het voorstel van Heemschut is de voorgenomen sloop van de voormalige vlasfabriek van de Vereniging Vlasroterij Sint Andries aan de Tragel 27. De sloop van Sint Andries zou alleen verantwoord zijn als er een goede bescherming wordt geregeld voor het complex aan de Tragel 6. Volgens voorzitter W. Heijbroek van de Provinciale Commissie Zeeland van de Bond Heemschut zou de Provincie Zeeland hieraan kunnen bijdragen in het kader van de stimulering van het toerisme en economische bedrijvigheid.

De Gemeente Terneuzen heeft inmiddels toegezegd het unieke monument te behouden door het op de lijst van karakteristieke panden in de gemeente te plaatsen. Dan kan de voormalige roterij Sint Andries gesloopt worden, waarbij onderdelen van de schoorsteen (banden en stenen) bewaard zouden kunnen blijven om te gebruiken bij de restauratie van de schoorsteen van het complex aan Tragel 6.

Links:

Reacties zijn gesloten.