Fiat-garage Vlissingen gesloopt

Fiat-garage, Koningsweg, VlissingenVandaag brengt de PZC het bericht dat het kenmerkende pand met het lessenaarsdak bij de Keersluisbrug in Vlissingen, op de hoek van de Koningsweg en de Paul Krugerstraat, wordt gesloopt. Het officiële adres is Koningsweg 49.

Het pand dateert uit 1949 en werd gebouwd als garage. Het was een vroeg ontwerp van architect Piet Götzen (1914-1977). Frappant is dat nog geen twee maanden geleden tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 8 september 2007, dit pand werd aangedaan als onderdeel van een fietstocht langs moderne monumenten in Vlissingen onder leiding van architect Johan de Koning, waarbij vooral het oeuvre van Götzen centraal stond.

Het pand Koningsweg 49 was één van de twee garages met een lessenaarsdak die Götzen rond 1950 ontwierp. De andere was Garage Centraal aan de Coosje Buskenstraat 49-51, dat al in 1979 werd gesloopt voor de komst van warenhuis Vendet, waarin later supermarkt Edah werd gevestigd. Ze behoorden tot de eerste fase van de wederopbouw-architectuur van de jaren 1945-1955.

Gevelsteen in Fiat-garage, Koningsweg, Vlissingen

In het pand aan de Koningsweg was lange tijd de FIAT-garage gevestigd. De laatste jaren bood het pand onderdak aan creatief bureau Kip & Co.

In de gevel was een gedenksteen ingemetseld ter herinnering aan de eerste steenlegging. De tekst luidde: “Eerste steen gelegd door W. Jansen 4 nov. 194..”, waarbij het laatste cijfer was afgebrokkeld maar vermoedelijk een 9 moet zijn geweest.

Bronnen:

Reacties zijn gesloten.